Springplank – kodittomat osaksi yhteiskuntaa työn avulla

Thijs Eradus kertoo tehneensä töitä asunnottomien parissa 15 vuotta. ”Kyllästyin työskentelemään kodittomien asuntolassa, koska sieltä kukaan ei mennyt eteenpäin. Päinvastoin, asukkaat vain ruokkivat toinen toisiaan passiivisuuden ja päihteiden kierteessä”, Thijs jatkaa.

Eradus päätti perustaa Springplankin, jossa asunnottomalle etsitään työpaikka ja asunto. Vuosittain Thijs ja hänen kollegansa työskentelevät 170 kandidaatin kanssa, kuten hän asunnottomia kutsuu. Kandidaattien keski-ikä on 32 ja puolet heistä on alle 25-vuotiaita. Eindhovenissa, jossa Springplank toimii, on noin 400 asunnotonta ja 60-80 heistä kykenee osallistumaan Springplankin työprojekteihin. Ihan kaikille malli ei siis sovellu.

Onko työnantajien löytäminen helppoa? ”Meillä on enemmän työpaikkoja kuin työntekijöitä”, Eradus vastaa. Tämä yllättävältä kuulostava tosiasia johtuu ainakin kahdesta syystä. Ensiksikin nykyään on vaikea löytää työntekijöitä suorittaviin töihin, joita asunnottomat tekevät mielellään ja toiseksi työnantajilla ei ole aikaa etsiä sopivaa maalaria tai rakennusmiestä. Springplank tekee sen heidän puolestaan.
Työantajille riittää kunhan työt vain tehdään kunnolla. Heitä ei kiinnosta ihmisten tausta ja kuten Thijs sanoo, asunnottomat ovat nykyisin kuin kuka tahansa meistä, ei heitä kadulla tunnista. Asunnottomuus johtuu enimmäkseen taloudellisesta ahdingosta, ei päihteistä tai mielenterveysongelmista kuten usein ajatellaan.Työn lisäksi asunnottoman on luonnollisesti löydettävä koti. Se järjestyy sosiaalista asumista ylläpitävän Trudon kautta.

Springplank saa rahoituksensa Eindhovenin kunnalta ja rahoitus perustuu onnistumiseen. Rahaa tulee, mikäli kandidaatit pysyvät työssään ja kykenevät pitämään asuntonsa. ”Meillä on lupa epäonnistua 30 prosentin kanssa.”
Eikö tuilla eläminen sitten olisi monelle helpompaa?
”On totta, että usein tuet ovat samaa luokkaa kuin halpatyöstä saatava palkka, mutta Hollannin systeemi on muuttumassa. Työn tekemisestä tehdään koko ajan taloudellisesti kannustavampaa. Ja ihmiset haluavat tehdä töitä, he haluavat olla hyödyksi ja kokea arvostusta.”
Onko, jotain mistä Thijs ja hänen 11 työntekijän tiiminsä vielä haaveilee?
”Olisi mukavaa laajentua ja ehkä Helsinki voisi olla yksi paikka.”

Oman muotoinen koti on Hollannissa hakemassa ideoita ja inspiraatioita.