Oman muotoinen koti Deventerissä

Bussi tuo meidät kuvista tutun palvelutalon pihaan. Olemme tulleet Deventeriin, paikkaan joka on ollut yksi innoittajistamme vanhusten ja nuorten yhteisasumisen käynnistämisessä Helsingissä.
Talo näyttää raikkaalta ja hyvin varustellulta. Mielessämme käy ajatus, onko talon vetovoima kiinni vain hienoista puitteista.
”Hollannissa mallia on kokeiltu muuallakin, mutta turhan tarkat säännöt ja tehtyjen tuntien seuraaminen ovat tappaneet kokeilut”, kertoo sairaanhoitajana Humanitasin palvelutalossa työskentelevä Peter Daniels.
deventer1
Deventerin palvelutalossa asuu kuusi opiskelijaa eri aloilta. He eivät maksa asumisestaan vuokraa vaan heidän tärkein tehtävänsä on olla hyvä naapuri 150 senioriasukkaalle.
”Meidän roolimme on ollut puitteiden luominen ja sen jälkeen olemme antaneet nuorten ja vanhusten luoda arkensa itse”, Daniels sanoo. ”Mitä enemmän sääntöjä, sitä todennäköisemmin systeemi epäonnistuu.”
Säännöistä täällä puhutaan paljon tai oikeastaan siitä, ettei niitä tarvita.
Deventerissa nuorten kanssa on tehty yksinkertainen asumissopimus ja mikäli nuori ei osaa olla hyvä naapuri, hänen vuokrasopimuksensa on ollut mahdollista purkaa kuukauden irtisanomisajalla.
”Jotkut pelkäsivät nuorten tuovan ongelmia mutta suurin ’ongelma’ on ollut joidenkin vanhusten liian kovalla ollut televisio”, sanoo reilut kaksi vuotta talossa asunut Jordi. ”Minulle isoin oppi alkuun oli se, että vanhuksetkin ovat ihmisiä”, hän jatkaa. Hänen naapurinsa kuoli hiljattain ja Jordi oli mukana hautajaisissa. “Meistä ehti tulla hyvät ystävät.”
deventer2
Kerromme kierroksen jälkeen Peterille pitävämme tärkeänä tulevassa kokeilussamme vanhusten toiveiden tarkkaa selvittämistä.
“Se mitä he haluavat nuorten tekevän, on kaiken lähtökohta”, sanomme kysyvästi. Peter nyökkää, mutta näyttää silti epäilevältä. “Vielä tärkeämpää on vuorovaikutteisen ympäristön luominen”, hän sanoo.
”Vuorovaikutus, sitähän tässä lopulta haetaan.”
Vuorovaikutus tuntuu Deventerissä toimivan ja talon useat yhteiset tilat tukevat tätä. Talo on auki myös alueen asukkaille. ”Tämähän vaikuttaa ihan asukastalolta”, huomautamme kun Peter kertoo biljardia pelaavien herrojen asuvan jossain talon ulkopuolella. ”Siihen tässä tähdätään.”
deventer4
Iltapäivä Deventerissä alkaa olla lopuillaan ja olemme tyytyväisiä näkemäämme. Myös Peterin ideat ja keskustelumme on vakuuttanut meidät omasta mallistamme. Päätämme vielä esittää yhden kysymyksen.
”Onko kaikki sujunut näin mutkattomasti?”
”Kumpikaan osapuoli, ei vanhat eivätkä nuoret uskoneet tämän toimivan näin hyvin. Se johtuu luottamuksesta ja käytännön helppoudesta.”
Humanitas on paljon enemmän kuin pelkät remontoidut puitteet. Se on yhdessä eri-ikäisten asukkaiden tekemä koti, jonne ovat tervetulleita oikeastaan kaikki. Ja tilat on sisustettu kuvilla ja tauluilla, joissa näkyy maisemia eri puolilta asukkaiden kotikaupunkia. Jopa talon kuntosalin seinään on maalattu paikallisen jalkapalloseura Go Ahead Eaglesin värit ja logo, koska se on tärkeä osa ihmisten elämää.
Niin, eikö mikään ole todellakaan mennyt pieleen?
“Eivät kaikki opiskelijat sentään ole olleet hyviä naapureita. Ainakaan yksi. Hän ymmärsi sen itsekin.”
Kiitämme ja lähdemme takaisin bussipysäkille. Pysäkin ohittaa joukko nuoria, jotka pyöräilevät kaikki iloisesti ilman kypärää. Hollannissa taidetaan pelata eri säännöillä kuin meillä.
Vai pelataanko sittenkään?
deventer5
Oman muotoinen koti kävi opintomatkalla Hollannissa, josta nuorten ja vanhusten yhteisasumisen seuratuimmat esimerkit tulevat.

Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan Rudolfin palvelutaloon on nyt hakenut asumaan noin 150 nuorta, joista valitaan kolme. Hakuaika päättyy huomenna 8.12.2015.