SVT: Nuoret muuttivat vanhustentaloon Helsingissä

Vanhustenhoidossa kokeillaan uutta konseptia Helsingissä. Osa palvelutalon asunnoista on vuokrattu edullisesti nuorille, jotka sitoutuvat viettämään aikaa vanhusten kanssa. Näin kaupunki ratkaisee kaksi ongelmaa yhdellä iskulla: vanhukset saavat piristystä ja nuorille löydetään uusia asumismuotoja.

19-vuotias Jonatan Shaya on muuttanut ensimmäiseen omaan kotiinsa helsinkiläiseen vanhusten palvelutaloon muutama päivä sitten. Idea vanhusten ja nuorten yhteiseloon on lähtöisin Hollannista. Siellä yhteisasumisella on haettu lievennystä vanhusten yksinäisyyteen. Palvelutalo Rudolfin vanhukset odottavat nuorten ensisijaisesti tuovan piristysruiskeen elämään.

– Nuorilla kun on nuorten näköaloja ja meillä vanhoilla on vanhoja, ja jos me vanhat ollaan vaan keskenämme niin se on aika nuutunutta, palvelutalon asukas Irja Helminen pohtii.

Myös Kalervo Kristo toivottaa nuoret tervetulleeksi.

– Kyllä meitä vanhoja naamoja, tiedämme siitä kun katsoo peiliin, se ei paljon huvita. Mutta kun näkee nuoria niin niitä katselee aina.

300 nuorta haki asuntoa
Kiinnostus uudentyyppiseen asumiseen oli suurta, kolmea asuntoa haki yli 300 nuorta. Se kertoo ainakin siitä, että nuorten asuntopula on Helsingissä valtava. 23 neliön suuruisesta asunnosta Jonatan Shaya maksaa vuokraa noin 2500 kruunua kuukaudessa.

– Sitten on vähän vaikea etsiäkin asuntoa ja sitten vuokrat on aika korkeita täällä Helsingissä varsinkin keskustassa. Se on aika vaikeata varsinkin opiskelijalle ja nuorille yleensä, Jonatan Shaya sanoo.

Siteitä sukupolvien välille
Huokean vuokran vastineeksi nuoret sitoutuvat viettämään aikaansa naapureidensa kanssa kolmesta viiteen tuntia viikossa. Kyseessä on kokeilu, jossa kolme nuorta testaa vuoden ajan eri sukupolvien rinnakkaiseloa.

– Varsinkin kun niin moni vanhus on yksinäinen niin tuo heille sitä seuraa, uutta sukupolvea ja tuodaan sitä nykymaailmaa tänne ja itse saadaan kuulla näitä vanhoja kokemuksia ja näkemysiä, talon uusi asukas Veera Dahlgren iloitsee.

– Uskon, että siihen tulee ymmärrys, että kyllä me kaikki tähän kohtaan elämässä joudutaan. On hyvä, että tällaisia siteitä luodaan vanhusten ja nuorten kanssa, Jonatan Shaya lisää.

20.1.2016
toimittaja Karita Lehikoinen-Stedt