“Ihan sika innoissaan”

”Mä oon siinä mielessä aika spontaani ihminen, että mä hyppään aina uuteen seikkailuun, vaikken tietäis etukäteen mitä sieltä tulee. Tässä mulle kävi just niin”, kertoo Onni Koponen, 18, yksi ’työtä ja asumista yhdessä’ kokeiluun valitsemistamme nuorista.

 
Työn ja asumisen yhdistäminen on juuri nyt pinnalla. Yhdessä Y-Säätiön kanssa käynnistämämme kokeilu on kuitenkin mahdollisesti ainut laatuaan Suomessa. Yhtä vahvasti muiden asukkaiden hyväksi kohdentuvaa työn ja asumisen yhdistelmää ei ole vielä kukaan tehnyt täällä aiemmin. Jos on, kuulemme siitä mielellämme lisää.

 
”Kiinnostuin tästä hankkeesta koska asumisen ja työn yhdistäminen on minusta hyvä ajatus ja koen naapuriavun ja osallisuuden lisäämisen arjessa tärkeäksi asiaksi”, sanoo puolestaan Laura Kuuluvainen, 22, joka odottaa tulevalta mielenkiintoisia kokemuksia ja kohtaamisia sekä mahdollisuutta kivojen ja hyödyllisten projektien toteuttamiseen.

 
Valittujen nuorten työnkuvat eivät suinkaan ole vielä valmiit. Nuoret muuttavat Kannelmäessä sijaitseviin asuntoihin lähiaikoina ja samalla yhteinen työmme alkaa. Ennen kuin Lauran mainitsemat projektit ovat hahmottuneet, tulee meidän tavata muita asukkaita ja alueen toimijoita useampaan kertaan. Jotain toki lähtee liikkeelle heti, sen lupaamme.

 
Eritreasta kotoisin oleva Shum Omar, 22, tykkää olla tekemisissä vanhusten kanssa, koska hänen mielestään heiltä nuorilla on paljon opittavaa. Omar on tällä hetkellä harjoittelussa kirjastossa digitalkkarina ja saman tyylinen muiden asukkaiden teknisenä tukena toimiminen kiinnostaa häntä myös alkavassa kokeilussamme.

 
Olemme hakeneet nyt kahden vuoden ajan Oman muotoisia ratkaisuja nuorten vaikeaan asumistilanteeseen ja olemme huomanneet työn valtavan määrän. Vaikka Helsingissä ei juuri törmää kadulla asuviin nuoriin, moni joutuu asumaan lapsuudenkodissaan ahtaasti, eikä tie itsenäistymiseen ole useinkaan helppo.

 
”Nyt kun oon elämäni läpi asunut tiiviisti veljeni ja isäni kanssa, oon vihdoin saanut mahdollisuuden omaan kotiin. Mun oman muotoiseen kotiin, jossa pääsen myös työelämän makuun. Mä pääsen työskentelee mun kotialueen ympäristössä erilaisissa ja tarvittavissa työtehtävissä”, kuvaa Onni, joka on omien sanojensa mukaan ”ihan sika innoissaan.” Niin olemme mekin.

 

Etsimme ryhmäämme vielä yhtä tekijää Lauran, Omarin ja Onnin kaveriksi.

 

Jos olet kiinnostunut, hae paikkaa oheisesta linkistä 31.1.2017 mennessä:

https://goo.gl/forms/jKjZ2SKTCYer3cns1

 
Ensimmäiset kaksi asuntoa:
Sijainti: Kannelmäki (Pasuunakuja 1)
Huoneiston koko: molemmat 60,5m2
Vuokra: 784€/kk ja 815€ (sisältää veden ja laajakaistan)
https://asunnot.m2kodit.fi/helsinki/kannelmaki/

 

Myös muita asuntovaihtoehtoja tulossa.

 

Kokeilu tehdään yhteistyössä Y-Säätiön ja Oman muotoinen koti –hankkeen kesken.

 

Lisätiedot:

Kaisa Nisula
Y-Säätiö
Puh. 040 723 3498
kaisa.nisula@ysaatio.fi

 

Miki Mielonen
Oman muotoinen koti -hanke
Puh. 040 638 6221
miki.mielonen@hel.fi