Kannelmäessä suunnitellaan kahvitempauksia ja pihajuhlia

Oman muotoisen kodin työtä ja asumista yhdistävä kokeilu käynnistyi Kannelmäessä alkuvuodesta. Kevään aikana nuoret ovat kokeilleet erilaisia tapoja työskennellä ”hyvinä naapureina” uusilla kotikulmillaan. Käytännössä tämä työ on ollut muun muassa pelikerhon järjestämistä palvelutalolla, digiapua Kantsun olkkarilla ja naapureiden auttamista esimerkiksi ikkunanpesussa ja lastenhoidossa. Tällä viikolla kokoonnuimme arvioimaan kevään aikana opittuja asioita sekä suunnittelemaan tulevaa.

Kokeilussa mukana olevien nuorten mielestä alueen ihmisten tapaaminen, heidän kanssaan jutteleminen sekä erilaisten elämäntarinoiden kuuleminen ovat olleet kokeilun hienoimpia asioita. Oman toiminnan positiivisten vaikutusten havaitseminen ja sukupolvien kohtaaminen on ollut nuorille tärkeää. Kun asumiseen on yhdistynyt naapurustoon sijoittuvia työtehtäviä, on alueelle ollut helppo kotoutua ja kiinnittyä. Myös asuminen kimppakämpissä on sujunut kivasti.

Pienenä yllätyksenä on tullut se, että työtehtävien löytyminen naapurustosta ei ole ollut itsestään selvää. Avun pyytäminen naapurilta ei kokemustemme perusteella kuulu suomalaisen kerrostaloasumisen normeihin, tai ainakin kynnys siihen on melko korkea. Uudenlaisessa asumisenmallissa myös oman roolin ja toimintatavan löytäminen vaatii työtä ja vie aikaa. Kesän aikana onkin tarkoitus jalkauttaa hyvien naapureiden toimintaa Kannelmäkeen erilaisten tempausten kautta. Onni suunnittelee jakavansa kahvia Sitratorilla ja Laura toivoo voivansa järjestää pihajuhlat omille naapureille ja senioritalon asukkaille. Uskomme, että kohtaaminen, ideoiden vaihtaminen ja uusien yhteistyömuotojen löytyminen sujuu luontevammin kahvikupin tai pihagrillin äärellä.