Oman muotoinen koti kylässä naapurikaupungissa: Vantaan malli – väliaikaisten tilojen hyödyntäminen

Simonkylän hoivakotiin muutti heinä-elokuussa kuusi 18-27-vuotiasta nuorta. Nuorista viisi käy töissä ja yksi opiskelee. Nuoret valittiin 26 hakijan joukosta ja he ovat tehneet puolen vuoden vuokrasopimuksen kaupungin kanssa.

Tila nuorten asumiseen löytyi nopeasti Vantaan Ohjaamossa työskentelevän Niina Kaksosen käynnistämässä Uusia asumisratkaisuja –työryhmässä. Vantaan tilakeskus tarjosi hoivakodin vanhaa osaa kokeiluun, koska se purettaneen noin vuoden kuluttua. Vantaan esimerkki on loistava osoitus siitä, kuinka väliaikaisia tiloja voidaan hyödyntää. Tila on hyvässä kunnossa ja se tarjoaa erinomaisen kimppa-asumismahdollisuuden nuorille hoivakodin yhteydessä.
 
Nuorilla ei ole Rudolfin palvelutalon tapaan velvoitetta viettää aikaa vanhusten kanssa, mutta sitä toki toivotaan. Vantaan konsepti on yhdistelmä Oman muotoinen koti –hankkeen Kannelmäen nuorten kimppa-asumis -kokeilua ja Rudolfin palvelutalossa tapahtuvaa yhteisasumista.
Nuoret maksavat noin 30 m2 huoneestaan vuokraa 390€ kuukaudessa, joka sisältää yhteisten tilojen siivouksen kerran viikossa. Nuoret toivat esille, että sopimus yhteiselosta on syntynyt helposti eikä kuuden nuoren yhteisö tarvitse erityistä tukea esimerkiksi Ohjaamosta.
 
Nuoret ovat kotiutuneet Simonkylään hyvin ja suunnittelevat nyt tapoja naapurissa asuvien vanhusten kanssa toimimiseen. Vanhusten omaiset ovat tuoneet esille toiveita ulkoilusta, lukemisesta sekä musiikista. Joona, yksi nuorista, kertoi soittavansa bassoa ja suunnittelikin sooloilevansa hoivakodin käytävällä vielä lähiaikoina.
 
Kuvassa asukkaat Joona, Tanja ja Kasperi sekä Niina Ohjaamosta