Riskeistä Australiassa

Vanhusten ja nuorten yhteisasumiskokeilumme on herättänyt kiitettävästi kiinnostusta myös Suomen ulkopuolella. Hankkeemme projektipäällikkö Miki Mielonen sai kunnian olla yksi keynote speaker Australian suurimmassa vanhustyön kongressissa tällä viikolla. Tilaisuus pidettiin Gold Coastilla 9.-12.10 ja tilaisuuden järjesti Leading Age Services Australia LASA.
Tärkein viesti oli, että asioita täytyy kokeilla rohkeasti. Riskejä liittyy kaikkeen, mutta ne täytyy uskaltaa ylittää. Toimivimmat ideat ovat yksinkertaisia niin kuin Rudolfin malli. Tärkeintä on luottamus ihmisiin ja ihmisten tarpeiden ymmärtäminen. Ihmisten kokema yksinäisyys ja eristyneisyyden tunne helpottaa usein melko pienillä teoilla. Palvelutalossa asuvien vanhusten virkeys on lisääntynyt naapuriin muuttaneiden nuorten tulon myötä. Ei hoidollisten kontaktien lisääntyminen on lisännyt vanhusten tunnetta normaaliudesta ja nuoret ovat puolestaan kasvaneet kokemuksen myötä ja kuten yksi nuori on sanonut, “tämä on paras päätös, jonka olen tehnyt pitkään aikaan.”
Rudolfin malli on alkanut leviämään ja se on saanut uusia versioita. Niin pitääkin olla, toimivin pyörä syntyy vain itse tekemällä. Oman muotoinen koti sai oman ideansa pyörästä Hollannin Deventeristä ja nyt autamme mielellämme muita pääsemään alkuun.

Ohessa esitys kokonaisuudessaan:

https://prezi.com/jtm952iuwcrh/youth-living-with-seniors/