Tärkein voimavaramme oli empatia

Työmme on päättymässä. Olemme tiivistäneet tekemisemme  ja opitun julkaisuksi, jonka löydät alta.

Kiitos kaikille mukana olleille, meitä seuranneille ja meistä innostuneille.

“Hankkeen tärkein voimavara oli empatia”

palvelumuotoilija Pablo Riquelme

 

Mikä meistä sitten teki meidät?

Oli riittävästi ulkopuolista näkökulmaa ja toisaalta sisäpiirin asiantuntemusta. Tulin itse vetäjänä laatikon ulkopuolelta ja palvelumuotoilu hoiti loput. Se piti huolen, että käyttäjäymmärryksen tärkeys pysyi mielessä vaikka helppoa sen saaminen ei aina ollut. Pienellä budjetilla tekeminen antoi mahdollisuuden tehdä asiat niin kuin parhaaksi näki, vastata ihmisten tarpeisiin ja muuttaa tekemisen suuntaa nopeasti. Rahoittaja ei ohjannut liikaa. Pieni budjetti myös pakotti tekemään kaiken toimijoiden kanssa, jotka olivat valmiit satsaamaan tekemiseen, laittamaan peliin omia resursseja miettimään nopeasti, kuinka toimintaa jatketaan kokeiluvaiheen jälkeen.

Koska työporukka oli pieni, kaikkien mukana olleiden piti tehdä kaikkea, mikä lisäsi jokaisen ymmärrystä eri asioista. Olimme uskottavia nuorten ja ammattilaisten silmissä. Viestimme säännöllisesti kaikesta, myös epävarmoista suunnitelmista. Pidimme työntekijät taka-alalla ja nuoret eturivissä. Viestintämme ei ollut aina hiottua, mutta se oli nopeaa ja monipuolista. Kun media kiinnostui, palvelimme heitä täysillä ja hoidimme juttupyynnöt loppuun asti. Tiesimme, että näkyvyys laittaisi pallon liikkeelle. Olimme nopeita emmekä tehneet massiivisia suunnitelmia. Tekeminen antoi toimistossa suunnittelemista enemmän tietoa oikeista asioista.

Riskejä ja esteitä emme nähneet enää sen jälkeen kun lopetimme rahan vähyyden surkuttelun. Ympärillä kerääntyi koko ajan enemmän innokkaita ja rohkeita ihmisiä. Kaikille löytyi jokin rooli.

Kaiken perusta oli luottamus ihmisiin, erityisesti nuoriin. Monet epäilivät nuorten kyvykkyyttä, me emme. Tekemistämme virheistä kerroimme kaikille, jolloin pieleen mennyt teko muuttui onnistumiseksi.

Oman_muotoinen_koti_loppuesite