“We are very inspired”

"We are very inspired" Oman muotoinen koti sai vieraita Ruotsista.

Oman muotoinen koti sai eilen vieraita Ruotsin Österåkerin kunnasta. Vieraamme olivat erityisen kiinnostuneita nuorten ja vanhusten yhteisasumisesta ja vietimmekin iltapäivän yhdessä Rudolfin palvelutalossa.

Suomessa toteutettavat kokeilut nuorten palvelutaloasumisesta ovat saaneet Ruotsissa huomiota valtakunnallista mediaa myöten. Vieraamme olivat myös selvittäneet ajatuksia tällaisesta järjestelystä kotikaupunkinsa kaduilla: suurin osa oli pudottanut laariin sinisen pallon pitäen ideaa hyvänä ja toteuttamiskelpoisena. Mielenkiintoista oli, että myös epäileväisesti aiheeseen suhtautuneet ja punaisen pallon pudottaneet olivat pitäneet ajatusta hyvänä, mutta mahdottomana toteuttaa käytännössä. Tästä syystä olikin hienoa päästä kertomaan, miten asiaa on Oman muotoisessa kodissa toteutettu sekä vastata käytännönjärjestelyjä koskeviin kysymyksiin.

Ruotsalaisten vieraidemme kanssa vietetty päivä oli antoisa myös meille. Kävimme monia mielenkiintoisia keskusteluja yhteiskunnallisista kysymyksistä, kuten nuorten syrjäytymisestä sekä ikääntyvän väestön tarvitsemasta tuesta. Vierailu vahvisti tunnetta siitä, että samanlaiset kysymykset koskettavat myös muissa maissa. Kuulimme myös kiinnostavasta tutkimuksesta, jonka mukaan vanhempiensa luona asuvien ruotsalaisten alle 25-vuotiaiden osuus on kasvanut 1990-luvun lopulta lähes 10 prosenttia, eli nuoret asuvat lapsuuden kodissaan pidempään kuin ennen. Lisäksi saimme jälleen huomata, miten onnistuneeksi asumiskokeilumme koetaan sekä nuorten, palvelutalon asukkaiden ja henkilökunnan että ulkopuolisten tahojen puolesta.

 

Totesimme, ettei kyse ole ainoastaan nuorten asumisesta palvelutaloissa, vaan yhteiskunnissa pitäisi saada laajemminkin kohtaamisia ja vuorovaikutusta erilaisten ihmisten välille ennakkoluulottomien kokeilujen avulla. Ihmiset elävät liikaa niin sanotusti omissa bokseissaan ja suunnittelematon kanssakäyminen toisten kanssa tuntuu vähentyneen. Tilaisuuteen osallistunut SDP:n Emilia Tervonen totesikin, että olemme itse rakentaneet yksinäisyyden, sillä ihmisille ei löydy tarpeeksi paikkoja spontaaneille kohtaamisille. Tällainen muutos on myös tapahtunut suhteellisen lyhyessä ajassa ja palvelutalon senioriasukas Pauli kommentoikin, ettei nuorten muuttamisessa palvelutaloon ole mitään ihmeellistä. Hänen lapsuudessaan koti oli avoinna kaikille ja Pauli on aina ollut sitä mieltä, että asioihin tulee suhtautua avoiminmielin.

”We are very inspired” totesivat vieraamme päivän lopussa. Toivottavasti nuorten ja vanhusten yhteisasuminen saadaan käynnistettyä pian myös Ruotsissa. Meillä oli ilo toimia mentoreina ja kannustajina tässä asiassa.